17 Haziran 2010 Perşembe

Evliliğe Dair...

ÇOK ÇOK ESKİ BİR DENEME
O KADAR Kİ
BUNU YAZDIĞIM DÖNEMDE DEĞİL EVLİ OLMAK
BÜÜ BİLE YOKTU HAYATIMDA SANIRIM
KENDİ YAŞAMIŞLIĞIMDAN YOLA ÇIKARAK YAZMAMIŞTIM
GÖZLEMLERİMİN BİR SONUCUYDU SADECE
KALDI Kİ BENİM ANNEM ASLA BURADA ANLATILAN TİP ANNELERDEN OLMADIĞINDAN -ÇOK ŞÜKÜR- KENDİ YAŞAMIŞLIĞIM OLMA İHTİMALİ DE YOK ZATEN :)
ÖZETLE MİNİMUM 11-12 SENE ÖNCESİNE AİT BU FİKİRLERİM
AMA
DURUM AYNI HALA 
ÜZÜCÜ ASLINDA...

---
EVLİLİĞE DAİR



Neden evlilikler genelde başarısız toplumumuzda, neden ilişkiler yoz, laçka, göstermelik? Neden mutlu yuva hayalleri genelde suya düşüyor, birliktelikler başarısızlıkla noktalanıyor?


Annelik ve anneler kutsal buna söylenecek tek kelime yok, ama bir düşünün bakalım bu mutsuz evlilikleri biraz da anneler kurmuyor mu bizlere? Anneleri değil mi doğdukları andan itibaren erkek çocuklarımıza “bak oğlum gez toz ama evlenme yaşına gelince iyi düşün evlenilecek kız ayrı, gezilecek kız ayrıdır” diye öğütler veren. Diğer taraftan kızlarının erkek arkadaşını babadan beraberce saklar yalanına ortak olur, fısır fısır babadan gizli sohbetler eder bundan büyük zevk alırlar. Hem de kızının erkek arkadaşının annesinin oğluna “bak oğlum gez toz ama evlenme yaşına gelince iyi düşün evlenilecek kız ayrı, gezilecek kız ayrıdır” demekte olduğunu bir an bile aklına getirmeden. Hem olur mu canım, onun kızı o oğlunun gezdiği hoppa kızlar gibi olabilir mi bunca iyi anne terbiyesi!! görmüşken!!


Sonra yine aynı annelerdir erkek evlatları bilmem ne kadar sene gezip çıktığı anlaştığına gerçekten inandığı kızı karşılarına sevgilim diye getirirken kabul ederken, evleneceğiz diye getirdiğinde “ay bu kıza hiç ısınamadım, hoppa gibi geliyor bana, halbuki bilmem kim hanımın kızı vardı bir kaç kere görüştüler çıktılar, nasıl hanım hanımcık, ailesini biliriz geçmişini biliriz e kızın işi gücü geliri yerinde gül gibi kız, eline erkek eli değmemiş; dinlemiyor ki oğlan nerden çıktı bu sinsi kız oğlanın aklını çeldi bilmem ki” diyen. Oğlunun çıkıp evlenmeye karar verdiği sinsi kıza ısınamayıp sinir olurken diğer taraftan kızına öğüt verir, “bak aklını kullan, oğlanı elinde tutmaya bak, bunca zaman dolaştın ayrılırsan ele güne ne deriz sonra” diye. Hem de kızının elinde tutması gereken oğlanın annesinin kızı için ”hiç ısınamadım bu hoppa kıza, komşunun kızı nasıl hanım hanımcık oysa” deme ihtimalini hiçe sayarak….


Anneleri değil mi oğullarına bu kızı bırak, bundan sana karı olmaz, bu gibileri bilmezsin şimdi yüzüne güler evlenince ocağına incir diker” diyen? Kızlarına “bak oğlanı hiç boş bırakma elini üstünden eksik etme, erkek milleti böyledir bir dakika yanından ayırsan aldatacak yer arar, parası çok olursa iyiden iyiye azar, evin bütçesi senin elinde olsun aman ha” derken oğlanın annesinin “bu kız ilerde sana nefes aldırmaz kendi paranı istediğin gibi harcayamazsın, ocağına incir diker” deyip durduğunu hesaba bile katmaz. E ne de olsa kendi kızı oğlunun sevgilisi gibi sinir bir kız değildir ki, melek gibidir!! Onu kim sevmez, herkes bayılır!!


Bu baskılara göğüs gerebilen kaç kişi var tanıdığınız? Sırf annesi çıkılacak kız ayrı evlenilecek kız ayrı dedi diye annesinin bilmem ne teyzenin kızı ile evlenmesine önayak olan oğlan o gül gibi işi gücü iyi, iyi aile kızı ile evlenir. Teni tenine değmemiştir bir kere bile ilk gece bir kabus gibi geçer, ya hiçbir şey olmaz birkaç gün, ya görev gibi yapılır zevk almadan. Oğlanın aklında annesinin deyimiyle –yanına yakışmayan, hoppa, iyi aile terbiyesi görmemiş, hiç arlanıp utanmadan kendisiyle bilmem ne kadar süre gezmiş, beraber gezilere, partilere hatta utanmadan tatillere gittiği yok yere bir şeyi büyütüp ya da direk annem seni istemiyor, denerek terk edilmiş gezilecek kız- yanında ise yine annesinin deyimiyle -gül gibi- hele ki birde çocuk olduktan sonra iyice koptukları kendini çocuğa adayıp kocasına ilgi göstermeyen karısı, mutsuz evliliğini sürdürür. Üstelik zamanında öve öve bitiremediği o bilmem kimin kızından artık hiç de hoşlanmıyordur annesi. Oysa o ısınamadığı kız nasıl da iyi davranmıştır ona zamanında, keşke oğlu o kızla evlenmeye kalktığında itiraz etmese imiştir!!!


Diğer yandan kızı onca zaman gezdiği o oğlan tarafından terk edilmiştir. Hiç böyle muameleyi hak etmeyen kızına böyle davranan oğlan Allah’ından bulsundur. Neyse ki kızı komşunun tanıştırdığı o işi gücü iyi oğlanla hayatını birleştirmiştir de annenin içi rahat etmiştir. Kızı zaman zaman mutsuzluktan şikayet eder ama sanki kendisi ailesi onu kocasıyla evlendirdiğinde pek mi mutlu olmuştur. Ama başında bir erkek vardır işte Allah eksiliğini göstermesindir. Hem yılan gelini torunlarını hep kendi anasına taşırken o kızının kendisini adadığı evlatları yani biricik torunlarıyla çok mutludur. Kızın aklında ise o bilmem ne kadar zaman çıktığı ama “yok yere bir şeyi büyütüp ya da direk annem seni istemiyor, diyerek onu terk eden” eski erkek arkadaşı, başta aman eline erkek eli değmedi diye öve öve gelini diye alıp simdi kendinden nefret eden kaynanası, aman bir şeyler bildiğimi anlar da beni sürtük zanneder rezil olurum diye içinden gelen her türlü duyguyu bastırarak görev gibi seviştiği kocası ve kendini adadığı evlatlarıyla mutsuz evliliğini sürdürür. Hem de oğluna “ çıkılacak kız ayrı evlenilecek kız ayrı, aman ayağını denk al” derken; kızının erkek arkadaşlarını babasından saklayıp yalanına ortak olmaktan zevk alarak…….


Bu şartlarda evliliklerin mutsuz olması neden şaşırtır ki o halde bizleri…


Sözüm tabi ki, “gezilecek kız ayrı evlenilecek kız ayrı olamaz benim eşim hem gezeceğim hem yuva kuracağım birisi olmalı” diyerek annesine baş kaldıran ve istediği kızla evlenen erkekler, annesinin “aman oğlana yapış peşini bırakma” sözlerine aldırmayıp onu serbest bırakan sadece sevgisini verip sonuçta ödülünü alıp sevdiği erkekle evlenen kızlar, evlatlarına “hayat senin dilediğince yaşa, hata yaparsan da kendi hür iradenle yapmış ol ve sonrasında doğru olanı bu yolla bulabilesin” diyebilen anneler meclisinden dışarı. Az da olsa sayısı böyleleri de var. Az da olsa mutlu evlilikler de var….





Dip Not 1:
Ayyyyy ama ne gençmişiz yaaa...
nası nası nası yaaa...
:(

Dip Not 2:
Bu denemdeki model bir evlilik yapmadım ben şükür Allaha

4 yorum:

Elif Gizem dedi ki...

Kocaman bir maşallah öyleyse :)

Yazgüneşi dedi ki...

:)))
hoşgeldin
ben bloguna bayıldıııım

Elif Gizem dedi ki...

sen mi ben mi valla :)) ben bayıldım asıl senin bloğuna :)

Yazgüneşi dedi ki...

ehühe
harika
çok sevindim :)