12 Kasım 2010 Cuma

Anlatmanın Başka Bir Biçimi

Uzun zamandır okuduklarımdan söz etmiyorum...


Yok yok bu okumadığım anlamına asla ve kat'a gelmiyor elbette.


Okumadan duramam ben
ne mümkün.......


Neyse
yeni karşılaştığım
iyi ki karşılaştığım bir bloger Elif
onun okuduklarından bahsetme yöntemi hoşuma gitti
"çalsam kızar mısın?"
dedim
"ne demek, tam tersi"
dedi.
okuduğu kitapların altını çizdiği yerlerinden alıntı yapıyor Elif
sonra gördüm ki sevgili Nil de kullanıyor aynı yöntemi
özendim iyiden iyiye


bir hırsız olarak
artık ben de...

Sevgiyle


Son bitirdiğim kitaba gelince:


John Berger
Jean Mohr
ortak çalışması





Anlatmanın Başka Bir Biçimi

 "Fotoğraf öyle bir buluşma noktasıdır ki, orada fotoğrafçının, fotoğraflanan şey ya da kişinin, fotoğrafa bakanın ve fotoğrafı kullananların çıkarları genellikle birbirlerininkiyle çelişir. Ve bu çelişkiler, fotoğrafik görüntünün doğal belirsizliğini ya gizlemeye ya da arttırmaya yarar." (Sayfa ix)


"Bir fotoğrafçıysanız, saplantı haline getirdiğiniz şeyi fotoğraflamadan o saplantınızdan kendinizi nasıl kurtarırsınız?" (Sayfa 65)


"Fotoğrafı -öngörülemez sonuçlarıyla- tuhaf bir icat haline getiren özellik, asıl hammadelerinin ışık ve zaman oluşudur." (Sayfa: 77)


"Bir fotoğrafın belirsizliğinin yattığı yer, fotoğrafı çekilen olayın yaşandığı an değildir: Oradaki fotoğrafik kanıt, herhangi bir görgü şahidinin anlatımına kıyasla daha az belirsizlik taşır hatta. Bir yarışın fotofinişinde kesin karar, kameranın neyi kaydettiğine bakarak verilir. Belirsizlik, fotoğrafın ikili mesajının ikincisinin zemini hazırlayan süreksizlikten doğar. (Kaydedilen ân ile bakma ânı arasındaki uçurum)" (Sayfa: 80-81)


"Fotoğrafçı -hikâye anlatıcı, resam ya da aktörden farklı olarak- herhangi bir fotoğrafta ancak tek bir belirleyici tercihte bulunabilir: fotoğrafı çekilecek ânın seçilmesi." (Sayfa: 81)


"Fotoğraflar görünümlerden çeviriler yapmazlar. Görünümlerden alıntılar yaparlar" (Sayfa 88)


"Bir fotoğraf görünümlerden alıntı yapar, fakat bu alıntıyı yaparken de onları basitleştirir. Basitleştirme de onların daha okunur görünmelerini sağlayabilir. Her şey seçilen alıntının niteliğine bağlıdır." (Sayfa: 111)


"kendi başlarına belirsizdir görünümler, çok anlamla yüklüdürler. bunun içindir ya, görsel olan hayret uyandırır ve bunun içindir ki, görsel olana dayanan hafıza akıldan daha özgürdür." (Sayfa: 125)


"Fotoğraflar filmlerin tam zıttıdır. Fotoğraflar geçmişe dönüktür ve öyle alımlanırlar. Filmlerse ileride meydana gelecek şeylere dayanırlar. Bir fotoğrafa baktığınızda orada ne için çekildiği sorusunun cevabını aramalısınız. Sinemaya gittiğinizdeyse de bir sonraki sahnede neyin geleceğini bekliyorsunuzdur. Bütün film anlatıları, bu anlamıyla, maceradır: ilerlerler, varırlar. Geriye dönüş (flashback) terimi, filmdeki o ileriye gitmeye dönük ortadan kaldırılmaz sabırsızlığın kabulüdür." (Sayfa: 271)

5 yorum:

Elif Gizem dedi ki...

aaa yaşasın çok sevindim. bayılıyorum bu alıntıları okumaya. Alıntıyı okumaya daha başlamadım önce sevincimi paylaşıyım sonra okuyup yorumlayım dedim:)

Yaz güneşi; İnci Aral'ın "içimden kuşlar göçüyor" kitabını paylaşacağım yakında ve sana ithafen. Neden bilmem ama içimden seni geçiriyorum ve o kitaptaki cümleleri çok seveceğini düşünüyorum. Bende uzun zamandır kendimi bu kadar bulduğum bir kitap okumamıştım. Seveceksin sende diye tahmin ediyorum :)

Elif Gizem dedi ki...

"kendi başlarına belirsizdir görünümler, çok anlamla yüklüdürler. bunun içindir ya, görsel olan hayret uyandırır ve bunun içindir ki, görsel olana dayanan hafıza akıldan daha özgürdür."

Favori cümlem oldu. Görsel hafızanın özgürlüğü... işte buna bayıldım...

nil dedi ki...

zenginden çalıp fakire veriyoruz ama yaz güneşi, öyle görmek lazım :))))

fotoğraf seven, çeken birisinin j. berger okumaması mümkün mü hiç...

ne iyi ettin paylaşmakla, okusak da kitabı şimdi bu küçük notlarla tazelendi hafızamız eline sağlık :)

Yazgüneşi dedi ki...

Elifcim
çok enteresan...
yıllar
ama ciddi uzun yıllar önce okuyup
çok etkilenmiştim İçimden Kuşlar Göçüyor'dan..
o vakitler kitaplarıma kıyamadaığımdan altlarını çizmez de alıntılarımı defterlere yazardım...
geçenlerde elime geçti
ve dedim
bu kitap acile yeniden okunmalı
bana ithaf etmenden çok gurur duyarım..
ve paylaşımını dört gözle bekliyorum :)

Nilcim
nefis yorum
zenginden al fakire ver
harika gerçekten

ve berger evet
hoş...

var ama fotoğraf çekiyorum deyip de berger den, sontag dan, barthes ten bihaber tipler...
yazık
di mi...

Adsız dedi ki...

Yazar cok tesekkurler...

Selamlar Kubra